Författarporträtt


Lotta Henrikson debuterade 2016 med boken Morrgans hundgodis. Boken är skriven för alla hundägare som vill göra något extra för sina hundvänner. Morrgan, som är Lottas hund, inspirerade henne till att skriva en kokbok till honom och hans fyrbenta hundkompisar. Morrgan har också varit till stor hjälp med att smaka av alla läckerheterna. Ann-Charlott Henrikson föddes i Sundbyberg 1945. Hon har arbetat som kock, krögare, bröllopskoordinator, reseguide och drivit flera restauranger. Nu arbetar hon som volontär i kaféet på Frälsningsarmén på Söder.
Hennes intressen, forutom skrivandet, är hundar och boxning. Hon var med och startade gruppen "De grå pantrarna" på Narva boxningsklubb i Vasastan.
Lottas och Morrgans hemsida hittar du här. Facebooksidan hittar du här. Morrgans hundgodis hittar du också på Facebook under det namnet.
Kontaktinformation: lotta.henrikson@outlook.com
Mobil :  076 - 807 45 51.

Ulla Nissen debuterade 2017 med boken De kommer ändå inte tro mig. Boken är en stark ungdomsroman om följderna av ett sexuellt övergrepp. Romanens allvar vävs in i en lättläst berättelse om kompisar och den första förälskelsen.
Att skriva De kommer ändå inte tro mig har varit författaren Ulla Nissens sätt att bidra till att öppna upp för samtal bland unga. Hon har själv människor i sin närhet som drabbats. Den som är utsatt ska förstå att han eller hon inte är ensam och inte ska bära skammen och skulden. Det är också författarens förhoppning att boken leder till diskussioner om frågor som: var går gränsen för övergrepp, vad är okej att gå med på och vad är inte okej? I dag finns begrepp som ”kompissex” och ”tjatsex”. Gränsen till frivilligt sex kan vara hårfin.
Idag finns inte mycket ungdomslitteratur utgiven i ämnet, trots att det är så oerhört många som är drabbade, säger Ulla. Statistiken visar skrämmande siffror och troligen är mörkertalen stora. De allra flesta som blivit utsatta känner skuld och skam, och väljer att inte berätta. Det leder ofta till sämre självkänsla, och med tiden kan till exempel självskadebeteenden och ätstörningar utvecklas.
Romanens huvudsakliga målgrupp är ungdomar i fjorton­–femtonårsåldern men även andra kan ha nytta av den. Föräldrar, syskon, lärare och andra vuxna som har kontakt med ungdomar med liknande problematik kan genom att läsa boken öka sin förståelse.
Trots den svåra huvudfrågan är romanen hoppfull och visar på vägar ut ur förtvivlan och mörker till en ljus skuld- och skamfri framtid.

Elisabeth Magnusson Rune är civilekonomen och biologen som hoppade av ekorrhjulet för att satsa på sin gamla dröm, att skriva böcker och att arbeta med det skrivna ordet. 2016 kom fotoboken Hitta läkningen i skogen – En hjälp ut ur utmattningssyndrom, som hon skrev efter det att hon själv fått uppleva den ökända väggen två gånger under sin yrkeskarriär. Elisabeth har hittills varit med i fem novellantologier:
Hälsa & Folkbildning, bok 2 och bok 4 där skriver hon om skogens läkande förmåga samt om hundar inom vården.
Över en Vårfika, Över en Sommarfika samt Över en Fika i Svea Rike, där hon skriver om sådant vi inte pratar om, livets mening samt sådant som skrämmer oss.
Elisabeth delar upp sin tid mellan skrivandet och att arbeta som lektör och korrekturgranskare. Elisabeths FB-sida når du här. Hennes lektör- och författarsida når du här. Mail: elisabeth.mr@comhem.se 

Jon Kahn har bott och verkat i Stockholm hela livet. Innan han blev författare arbetade han främst med  miljöfrågor. Jon skriver både poesi och prosa. 
Han har gett ut två romaner som båda baserar sig på hans släktforskning. 2011 kom En osannolik kärlekshistoria som handlar om 1945-1946. Boken baseras på hans föräldrars historia. De möttes i Stockholm i november 1945, hon åkte in på sanatorium dagen efter i flera månader, i mars var de gifta.Han hade en judisk bakgrund i Tyskland och hon hade en högerextrem far.  Boken finns också på engelska under namnet It's All Coming Back - On love after the war.
Tidigare i år kom Simons längtan. Simon föds på den svenska kolonin Saint Barthelemy av svenska föräldrar. Föräldrarna dör och Simon följer med sin förmyndare Ollongren till Stockholm, Simon får barn, gifter sig och blir framgångsrik guldsmed. När han är 34 dör förmyndaren och samma dag som begravningen kastar sig Simon i Strömmen. Även här en "sann" historia. 
Jon har också medverkat i vå engelska novellsamlingar Dead Ends och Keyhole Stories samt en diktantologi vid namn Tisdagspoeterna
Här kommer du till Jons hemsida.
 

Pia F Davidson har skrivit tre skönlitterära böcker, Så tuktas en svinpälsI likets vänkrets och Vänner i nöd, vänner i död. Alla tre är hårdkokta feelgood med spänning och humor. Den första boken är också utgiven i USA under namnet The Taming of the Swine. För närvarande arbetar Pia på ett manus, under arbetsnamnet Tor & Tora. Manuset handlar om familjehemligheter och vad de kan ställa till med genom generationerna. Boken utspelar sig i Charlottenberg, som ligger vid den norska gränsen, och året är 1944 varvat med nutid. Pia började skriva först i mogen ålder. I bagaget har hon en lång karriär inom detaljhandel. Både med personalfrågor, marknadsföring och färskvaruhantering. När hon inte skriver befinner hon sig på mässor, föredrag, turnéer och arbetar med konsulting inom detaljhandel samt driver Stockholmsförfattarna tillsammans med en samling hängivna eventgeneraler. I "skrivarröret" finns också en fackbok under arbetsnamnet Svinpälsar i arbetslivet, en historisk och romantisk komedi, som ska dammas av från att ha legat i byrålådan, samt en mer dekadent historia, (med arbetsnamnet Häxornas aftonsång), som ska skrivas tillsammans med några kollegor.
Pias hemsida når du här. Hennes författarsida når du här. Övrig kontaktinformation: friedrichse@hotmail.se mobil: 0708 56 65 00.

Yvette Lissman är författare, föreläsare hypnoscoach och NLP-trainer. Lusten till  det skrivna ordet är stark, men har inte haft tillfälle att få blomma ut förrän på senare tid. 
Nu  skrivs det dock många böcker och flera har release under 2018.
Bland annat kommer Novali hjärta Sara med illustrationer av Katarina Vintrafors ut.
Dessutom två böcker i en thriller- trilogi. Sov gott, min älskade och Vakna, min älskade. Fler böcker är under arbete och beräknas komma 2018-2019. 

Läs Annas blogg Dagar som går.
Här kommer du till Yvettes hemsida. Och här till hennes Facebooksida.

Anne Liljeroth debuterade 2013 med romanen Bara människor som fick sin fortsättning i Vanliga människor glömmer och går vidare 2014. I mars 2016 släpptes kärleksromanen På andra sidan gatan – om kärlek, olikheter och rädslor. Förutom författandet arbetar Anne som mentor och kommunikationsstrateg. Annes hemsida når du här. Annes författarsida når du här.
Kontaktinfo: anne@anneliljeroth.se eller 0708-252541 .

Lill Viljesten har under namnet Lillemor Söderhell gett ut två titlar i barnbokserien om lådor askar och kartonger:  Kasper i Cappe Kartongs värld och Cappe Kartong räddar tomtens jul.
Lill har en textil yrkesbakgrund som designer/formgivare inom mode.
För närvarande skriver Lill på en relationstrilogi, som spänner över tre generationer. Lill bor på Kungsholmen i Stockholm.
Lills hemsida finner du här och hennes Facebooksida finner du här. Övrig kontaktinformation: viljesten@gmail.com mobil: 070-336 64 42.

Anita Santesson är författare, spökskrivare, filmare, gymnasielärare och skrivcoach. Tillsammans med Ralf Novak Rosengren har hon skrivit den prisbelönta ungdomsboken 5768 visningar på Youtube. Hennes senaste bok; När djävulen kom till Bagarmossen är en modern Fausthistoria med kvinno- och ungdomsperspektiv. Anitas FB-sida når du här, och här kommer du till hennes hemsida. Övrig kontaktinformation: mobil: 0739 41 49 72

Staffan Öberg har gett ut flera skönlitterära böcker. Morden i Yttsäter, Mörka nätter i Yttsäter och Hemligheter i Yttsäter som är en deckartrilogi. Han har också gett ut Vem är Lea? samt Leas armé som är en saga för vuxna, samt Äntligen senior,  Seniorer på gång och Vilse på kryssningen som är feelgood för 50+.
Staffan bor i Bro och är författare på deltid samt driver ett eget dataföretag.
Staffans hemsida når du här. Hans författarsida når du här. Övrig kontaktinformation: staffan@anasys.se mobil: 070 6365481.


Birgitta Backlund debuterade med den självbiografiska boken Blondie, under författarnamnet Birgitta Andersson. I boken berättar hon om sina 16 år på olika institutioner, om övergrepp, prostitution och narkotikamissbruk. Boken blev en succé och har sålt i över 90 000 ex. 2016 kom hon ut med Lustans Tivoli. Det är en mustig berättelse om en sjuttioårig kvinna, om ohämmad kåthet, het passion, besinningslös förälskelse, osannolik vänskap och om innerlig kärlek. Boken skrevs mest som en protest mot att alla kvinnor i den erotiska litteraturen är så unga och vackra. Hon ville lyfta fram att även äldre kvinnor kan uppleva kåthet, passion och kärlek. I januari 2018 kommer hennes tredje roman Tillbaka till Barcelona ut på Ordberoende förlag. Boken handlar om en kvinna som omvärderar sitt liv, raserar sina fördomar, kastar sig ut i det okända – och finner lyckan och kärleken på ålderns höst.
Birgitta har också medverkat i sexton novellantologier. Under våren kommer Kära mamma på Ordberoende förlag.
I dag har Birgitta fyllt 74 år, vilket inte hindrar henne ifrån att leva ett aktivt liv. Hon reser runt i landet på olika författarevent och är också flitigt anlitad som föreläsare.
Birgitta skriver nu på sitt fjärde bokmanus som har arbetsnamnet Fängslande kärlek. Boken beräknas komma ut under 2019.
Birgittas författarsida når du här. Övrig kontaktinformation: bigbiba@hotmail.se mobil: 0735 68 10 86.

Journalisten Pe Kå Englund föddes 1968, är bosatt i både Örebro och Stockholm och har jobbat som journalist i snart 30 år, bland annat på Aftonbladet. 2015 romandebuterade han med Född på en söndag. 2016 kom hans andra bok Några rader till svartåns finaste krokodil ut. Den handlar om Nick som har flyttat ut ur sovrummet och ner i källaren och umgås med sin fru via Facebook. Här når du PeKås sida.

Ann-Catrin Malmlöf  har gett ut tre romaner: En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola, En kvinnlig konsult på uppdrag i Colombia och ... på uppdrag mot framtiden. Böckerna är baserade på hennes yrkeserfarenheter inom telekom och kundtjänst. Ann-Catrin bor i Saltsjö-Boo och driver eget förlag sedan 2010.
Ann-Catrins hemsida når du här.
Övrig kontaktinformation: amlforlag@bredband.net telefon 0730 676 253.

Eva Jacobson debuterade 2016 med boken Genom glaset med undertitel Swedenborg och Viveca. Boken är en psykologisk thriller. Eva är beteendevetare och har en bakgrund som vägledare, karriärcoach och rehabkonsult. Hon är med i Swedenborgssällskapet och vill med boken "popularisera" Swedenborg och göra honom mer känd i Sverige. I utlandet är han redan världskänd. Evas hemsida finner du här och hennes Facebooksida finner du här

Journalisten Cecilie Östby har skrivit sedan barnsben. Hon romandebuterade 2017 med Mistelbarn. Hon har också varit med i flera novellantologier, bland annat De sju dödssynderna där hon släppt en ljudbok med sina bidrag. Här kommer du till Cecilies FB-sida och här kommer du till hennes hemsida. Övrig kontaktinformation: ostby.cecilie@gmail.com

Anna Norlin är statsvetare, etnolog och journalist och har sedan många år arbetat med jämställdhetsfrågor, både som fri konsult och som anställd på Regeringskansliet och Tillväxtverket. 
Jag vet inte vad som händer är Anna Norlins skönlitterära debut som också finns att köpa som ljudbok och att ladda ned. Du kan provlyssna på den här
Anna har tidigare skrivit två faktaböcker om jämställdhet. Tänk (tvärt) om! Tjejer, killar och makt utgiven av Rabén & Sjögren förlag 2007, och Jämställdhet är en mänsklig rättighet utgiven 2008 av FN:s jämställdhetsorganisation UN Women Sverige.
Läs Annas blogg Dagar som går.
Här kommer du till förlagets hemsida. Och här till deras Facebooksida. Här kommer du till Annas Facebooksida.
Övrig kontaktinformation tel: 0730-448308.


Rose Tillberg Mattsson debuterade i novellantologin Älskanoveller-26 nyanser av Sverige (Ordberoende förlag) 2014. Hon har därefter utkommit med ytterligare nio noveller på olika förlag.
Under hösten 2017 släppte hon sin första roman Hotelldirektören som är inspirerad av Roses egen farmors livsresa från barnhemsbarn från Stockholm till hotelldirektör i Häverödal/Hallstavik. Hotelldirektören är den första boken i en planerad trilogi. I verkligheten träffade Rose aldrig sin farmor, trots att de bodde nära varandra. Ett telefonsamtal som varade i en timme är all kontakt dem emellan.
I sitt sökande efter sin bakgrund hittade Rose en ovanligt stark kvinna som utmanade bilden av hemmafrutillvaron i ett mansdominerat samhälle. Det skulle straffa sig.
Rose är leg. Gymnasielärare i svenska och textil design och skriver på fritiden. Född och uppväxt i norra delen av Stockholms län där hon också bor. Roses författarsida når du här och hennes blogg når du här. Kontakt: rose.tillberg.mattsson@gmail.com

 

Sanna Oliv de Vale är en i författarduon som skrivit Race the accident och andra förmodandenJoachim Albacke är den andra författaren. Hösten 2018 kom Sannas andra bok Mitt namn är Lisa. När Sanna inte skriver spänningsromaner eller noveller är hon statlig tjänsteman. 
Duons hemsida når du här, deras FB-sidan kommer du till här. Övrig kontaktinformation: Sannas mobil 0763 235148, Joachims mobil 0734 147217.


Carina Aynsley har fått ett tjugotal noveller publicerade samt gett ut bloggboken Ajj La Vjoo – 90 dagar i Nepal. 2015 kom hennes första roman Grannen från hell. Carinas texter är också utgivna i Nederländerna.
Carina föreläser, skriver om och arrangerar resor till Nepal. Här hittar du mer om och av Carina. Och här kommer du till hennes blogg. Hennes Facebooksida når du här