På gång/Nyheter

OBS! Få platser kvar!
Vid incheckningen blir du välkomnad av Hasse Aro, Carina Aynsley och Yvette Lissman

Litteraturkryssning med Stockholmsförfattarna 6 maj - 7 maj 2018
Förutom alla föreläsningar finns en station där du, under hela kryssningen, får privata råd från erfarna författare och representanter från Egenutgivarna.

Söndagen den 6 maj
17.50 – 18.00    Samling utanför Sjösalen.

18.00 – 19.00    Vi avnjuter en gemensam buffé.

19.00 – 19.20    Mingel med bubbel utanför konferensrummet.
19.20 – 19.35    Pia F Davidson presenterar Stockholmsförfattarna.

19.35 – 20.15    Boktuggs grundare och chefredaktör, Sölve Dahlgren, gör en framtidsspaning och nulägesanalys ur författarens perspektiv.

20.30 – 21.10    Hasse Aro, kriminalreporter, programledare och producent, pratar om vad som är A och O för att skapa en realistisk kriminalroman.

Måndagen den 7 maj
8.50 – 9.30         Att skriva manus och dramaturgi för film, scen och prosa. Av filmaren och författaren Anita Santesson. 

9.45 – 10.25      Bygg ditt varumärke som författare. Av författaren, bloggaren och krönikören Anne Liljeroth.

10.40 -11.20      Sälj in ditt manus! Birgitta Andersson Backlund och Pia F Davidson leder en workshop i konsten att pitcha sitt manus.

11.20 – 12.00    Mingel med föreläsarna.

12.00 – 13.00    Lunch.

13.00- 13.40      Maria Bielke von Sydow, författare, förläggare och ordförande i Egenutgivarna, delar med sig ur sin rika källa av erfarenhet.

13.55 – 14.35    Tankar från en recensents hjärna. Av Nisse Scherman, pensionerad bokhandlare, skattmästare i Svenska Deckarakademin och recensent av kriminalromaner på sin blogg och i Dast Magazine.

14.50 – 15.45    Sälj din bok. Tips och råd från författarpanelen.

Reservation för ändringar.

Boka här! Eller ring 08-702 72 00
Övrig information:

 - Pris från 662:-/person
 - 22 timmar, avresa 6/5 2018. Fartyget avgår vanligtvis klockan 18.00 (incheckningen stänger 17.45). Vår vanliga ankomsttid till Stockholm är klockan 15.45 dagen därpå. 
 - I priset ingår: del i hytt och Stockholmsförfattarnas program med föreläsningar. Middagsbokning tillkommer. Gemensam middag (smörgåsbord) 18.00.

- Båten går från Stadsgårdskajen i Stockholm vid Slussen. T-bana två stationer från T-Centralen. 
Spara restid med Birkas nya snabbussar. Birka Cruises har egna anslutningsbussar från ett 80-tal orter, se bild nedan.Vi har en ändring i programmet! Ewa Åkerlind har tyvärr fått förhinder, istället kommer Birgitta Andersson Backlund och Pia F Davidson leda en workshop i konsten att sälja in sitt manus.
Under kryssningen finns också tid att ställa frågor till författare, egenutgivare och föreläsare. 

Grattis till Britta Possnert! Som vunnit noveltävlingen med sin novell  Just nu har jag och min man en kris, men han vet inte om den.
Britta är född och uppvuxen i Leksand. Lämnade trygga Dalarna vid 18 års ålder för att utforska världen och hitta sina drömmar. Hon fann drömmar, men också mardrömmar. I tre år bodde och studerade hon i Schweiz. Nu har hon arbetat i psykiatrin i 40 år och är ”passionär” sedan årsskiftet. Britta är gift och har fyra vuxna söner och fem barnbarn. Tidigare har hon skrivit shortstories till tidningar, men nu har hon sin första bok, Underbara Britta, och första novellvinst! Läs hela novellen nedan.

Här kan du läsa Britta Possnerts novell  Just nu har jag och min man en kris, men han vet inte om den
Kaffet har hunnit svalna i koppen. Utanför fönstret ser jag hur ett eklöv singlar i en dans ner mot marken. Jag kan känna avund över den lätta dansen. En gång trodde jag att livet skulle vara som en dans, och kanske upplevde jag det så då. Men för att kunna dansa, så måste man vara lätt och livet blev tyngre, och jag blev klumpigare.
Nu har lövet nått marken och det är vad som händer efter dansen. Jag känner mig som det där lövet på marken, bortglömt, visset, blir trampat på. Den vackra färgen bleknar.
Jag tar en klunk av det kalla kaffet. Hinner jag sätta på en ny kanna innan barnen vaknar? Jag chansar och sätter på en kanna till. Går in och tittar på pojkarna som är två och fyra år och sover middag. Så fina dom är. Dom är värda att älskas. Dom är värda att ha en mamma och en pappa som orkar leka med dom, som har tid.
Kaffet har runnit igenom bryggaren och jag häller snabbt upp en kopp, så snabbt att halva koppen hamnar på mina jeans. Aj, det bränns och barn nummer tre som ligger i magen ger sig till känna genom en spark. Om tre månader ska du komma till världen. Du är planerad och efterlängtad, men idag är det svårt att få fram dom positiva känslorna.
Jag byter byxor och går till köket för att dricka en kopp kaffe. Då, vaknar den yngsta sonen och ropar på mig. Naturligtvis skyndar jag till spjälsängen för att ta upp honom. Jag tar fram en banan och ger honom mellanmål. Tänker ta en klunk kaffe, men det är kallt och jag ger upp om kaffestunden och tar ett glas vatten.
Maken ringer och berättar att han kommer att bli sen. Jag försöker att inte låta mig slås ner av det mentalt. De flesta dagar och kvällar är jag ensam med barnen.
Båda barnen är vakna. Nu försöker jag tänka positivt. Frisk luft är bra. Jag klär på barnen och går ut.
Nej, inte nu! Den minsta pojken har kissat på sig. Var det kanske för tidigt att ta bort blöjorna? Man vill ju vara duktig och ha duktiga barn. Vi får gå in igen. Av med alla kläder, barnet i magen sparkar, precis som om jag inte fått nog med sparkar idag.
Barnen behöver mig, de behöver sin mor, de behöver en glad mor som visar kärlek och förståelse. Jag tappar upp ett bad och häller i bubblor. Barnen är åter glada, jag har lyckats, ännu en gång. Kaffe är nu försent att ta, jag häller upp ett glas juice och njuter, en stund. Barnen vill också ha juice, naturligtvis.
En väninna ringer, hon har inga barn, jag blir glad för en pratstund. Då gråter äldsta pojken som man gör när lillbrorsan slagit honom i huvudet med en lastbil. Samtalet avslutas, och jag vet inte vad som sagts. Men jag vet att barnen nu är trötta och att det är läggdags. Min egen trötthet vågar jag inte tänka på. När dom ligger ska jag se på en film och lägga upp fötterna i soffan och kanske ta en bit choklad. Jag ler vid tanken på mitt nästan förbjudna kvällsprojekt.
Barnen sover, jag tassar in till soffan, tar fram chokladen, sätter på tvn och somnar.
Jag vaknar med ett ryck när maken kommer hem vid 23-tiden. Han ler och säger att här var det mysigt med choklad och allt. Chokladen är inte påbörjad, filmen är inte sedd, jag är inte avklädd än och barnen kanske vaknar snart. Hur ska han kunna förstå? Jag ids inte berätta hur det är utan ler det klassiska tacksamma fru-leendet. Och nu måste jag skynda mig att borsta tänderna och lägga mig på riktigt, så jag hinner sova några timmar innan barnen vaknar.
På natten vaknar fyra-åringen och har mardrömmar. Han får ligga bredvid mig i gästrummet. Jag funderar på om jag läst någon olämplig saga, eller om något hänt. Kanske han märkt att jag var trött och ledsen. Stackarn. Nu måste jag bli en starkare och gladare mamma. Jag somnar med hans små armar runt min hals. Kärlek. Efter ett par timmar vaknar den minsta. Jag smyger upp och ger honom nappen och lyckas få honom att somna om.
Vid frukosten säger maken att han måste åka på en konferens till helgen. Jag ler ”fru-leendet”, och säger att det är lugnt. Jag vill bara att han ska åka iväg, så att jag kan deppa ifred. Hur kunde det bli såhär? Så mycket kärlek i form av barnen och ”mini” som är på väg. Men vad fattas?
Nu ligger alla löven på marken, inte ett enda är kvar på träden. Vad skönt, då är det precis som jag känner och då kan man bara börja om. Nu leker barnen lugnt en stund med sina bilar. Jag dricker kaffe utan förhinder, varmt ifrån makens frukost.
Denna kväll kom han faktiskt hem precis innan barnen skulle läggas. Jag sa att jag måste gå en promenad och behövde frisk luft. Han såg förvånad ut, men bytte snabbt om från kostym till träningskläder i bekväm tappning.
 
Jag gick till en väninna och bröt ihop. Jag grät som jag inte gjort på länge. Jag fick varmt kaffe och förståelse. Jag sträckte på mig och gick hem, fast besluten att tala med min man. Men denna kväll var han helt slut, efter att ha lagt barnen. Jag kände mig tacksam, och la mig att sova.
 
Mina planer på ett förklarande, terapeutiskt, försonande samtal med min man, screenlades i väntan på ”rätt” tillfälle. Men vad är ”rätt” tillfälle? Löven ligger redan på marken, de har redan dött, det ser väl alla? Och kaffet är kallt, i alla fall mitt. I korta stunder när barnen sover, har jag satt på diskmaskinen, lagt i en vittvätt, där en av makens röda tränings-t-shirt råkat hamna och färgat tvätten rosa, hunnit vara på toaletten och satt mig i soffan. Då kommer tankarna. Hur ska jag få till ett lämpligt tillfälle till ett samtal om vår situation? Ska det vara en stund med tända ljus och makens favoriträtt med fläskfilé och ett amaronevin? Hur kan jag nå honom utan att kränka honom?
 
Jag känner mig trött, och egentligen så vet jag att det kommer en vår och det kommer nya blad på träden, och barnen behöver mindre kläder på sig. Vi blir alla gladare, och solen kommer att värma våra kroppar och själar. Ensamheten kommer inte att märkas lika mycket. Livet blir helt enkelt lättare. Så varför göra någon förändring nu, det kanske blir värre.
 
Jag börjar känna mig impregnerad i min roll som mamma och hustru. Inget eller ingen kan rubba min roll. Jag kan tom känna en stolthet. Vardagen pågår och utrymmet för negativa tankar minskar.
 
Söndag morgon och det är makens ”tur” att ta hand om barnen. Jag låtsas sova, när yngsta sonen smitit förbi sin pappa och kommer in till mig. Tätt efter kommer son nr 2 för att säga att son nr 1 ska låta mamma sova. Då vaknar maken och hämtar barnen och jag går upp och äter frukost med familjen. Alla är glada, även den ”impregnerade” mamman. Jag har gett upp för längesedan.
Jag föreslår en utflykt. Sagt och gjort, så packar jag utflyktskorgen, medan maken läser tidningen. Allt är frid och fröjd och familjen är lycklig. Jag plockar undan disken, klär på barnen och tar en klunk kallt kaffe. Det smakar inte bra, men nybryggt kaffe finns i medhavd termos, som maken och jag ska dricka sen. Solen skiner. Pojkarna vill hoppa upp i pappas knä, men jag säger att de inte ska störa när han läser tidningen. Vi ska åka snart.
 
Det blir en bra utflykt, och alla är nöjda med matsäcken. Maken sparkar boll med pojkarna och jag ser leende på. Impregneringen håller i sig. Lycklig mamma, hustru. Lycklig man och lyckliga barn. Lycklig familj.
 
Så kommer den där dagen. Den där dagen när impregneringen inte håller längre. Foglossning, svårt att gå. Pojkarna slåss. En av dom får magsjuka. Den minsta kommer hem från dagis, med en lapp om att de har löss. Sanering av familj och gosedjur. Jag ramlar och stukar handleden. Maken är på tjänsteresa. Impregneringen är upplöst, plötsligt ser jag tydligt hur illa det är. Min mor kommer och säger: nej nu får du prata med maken.
 
När lössen är borta, kräkningarna upptorkade, handledens svullnad lagt sig och foglossningen känns bättre, då bestämmer jag mig. Nu eller aldrig. Jag måste tala med honom. Upplägget är inte planerat. Hur tömmer man ett fyllt ”tankerum” på ett smidigt sätt?
 
En kväll, när barnen är lagda och vi sitter i soffan, så stänger jag av teven, efter väderrapporten som han måste se. Han tittar förundrat på mig. ”Jo, det är något jag måste säga.” Tystnad. ”Jag skulle vilja att du jobbar lite mindre.” Puh, nu är det sagt. Han tittar ännu mer förvånat på mig och svarar: ”menar du att jag ska sluta jobba?”
 
Där slutar vår konversation. Just nu har jag och min man en kris, men han vet inte om den.

Nu är det klart! Hasse Aro blir en av våra föreläsare på litteraturkryssningen. Välkommen Hasse!
Hasse är kriminalreporter, programledare (Brottsplats Sverige), producent och vinnare av Kristallen.
Här kommer du till den nya programmet för kryssningen.

Skriv ner ditt unika liv! Följ med på en kryssning för blivande författare! Gör som Birgitta Andersson Backlund, som debuterade vid 67 års ålder med sin självbiografiska bok Blondie. Nu reser Birgitta land och rike runt och pratar om sin resa från gansterdrottning till författare. Birgitta följer med på vår kryssning och finns vid vårt författarbord där du under hela kryssningen kan ställa frågor till henne och andra erfarna författare. Förutom författarbordet har vi föreläsningar som belyser branschen, ger råd om utgivning, recensioner, hantverket och allt annat man behöver veta för att bli och vara författare. Mer information hittar du här

Hurra! I dag den 8 mars har Sölve Dahlgren, författaren och schefredaktören för Boktugg, tackat ja till att prata på vår  litteraturkryssning den 6-7 maj. Så här säger Sölve själv om Boktugg: Digitaliseringen sveper fram genom bokbranschen och påverkar alla aktörer: bokhandlare, förlag och författare. Några blir vinnare och några blir förlorare. Hur ska man som författare förhålla sig till de olika trender som just nu dyker upp. Vilka är här för att stanna och vilka blir dagssländor? Här kommer du till Boktugg. Och här till mer info om kryssningen.

Litteraturkryssning för både blivande författare och författare. 
Mellan den 6 och 7 maj 2018 genomför Stockholmsförfattarna sin andra litteraturkryssning med Birka Cruises. Steg för steg får du med författardrömmar verktygen som tar ditt manus från garderoben till utgiven bok. Är du redan etablerad författare får du råd om hur du ökar försäljningen och sprider ditt författarskap.
Våra föreläsare delar generöst med sig av sina kunskaper inom respektive område. Under hela kryssningen finns dessutom två stationer där du får privata råd från erfarna författare och representanter från Egenutgivarna. Läs mer och boka här!

På gång/Nyheter

Uppdatering om Litteraturkryssningen den 6-7 maj med Birka Cruises och Stockholmsförfattarna. 
Vi har nu nöjet att presentera våra fantastiska goodiebagar,
vad sägs om: 
- Tillgång till Business lounge Strandvägen 7a, i en månad för fem personer.
http://www.7a.se/konferens-event/anlaggningar/strandvagen/
- Boktuggs Insider-medlemskap i 3 månader.
https://insider.boktugg.se/boktugg-insider-valj-ditt-medle…/
- Rabattkupong på lektörläsning.
- Massor av böcker, bland annat: "Jag vet inte vad som händer" av Anna Norlin, "Lustans tivoli" av Birgitta Backlund, "Vänner i nöd, vänner i död" av Pia F Davidson, "Race the accident och andra förmodanden" Sanna Oliv de Vale och "Tevisdom till vilsna själar" av Cecilie Östby.
Läs mer på: www.litteraturkryssning.se

Är du intresserad av att vara med i vårt nätverk?
Hej, jag heter Pia F Davidson. Tillsammans med en samling hängivna eventgeneraler driver jag Stockholmsförfattarna. Läs mer om hur vi arbetar och hur du också kan bli medlem. 

Du behöver inte vara från Stockholm - alla författare är välkomna!

Vårt mål och vår idé
Vi är ett nätverk av författare som samarbetar i olika event, till exempel signeringar, bokbord och föredrag. Vårt mål är att arbeta för att sprida litteratur och läsning i alla dess former. Samt att arbeta aktivt för att underlätta mötet mellan läsare och författare. Vi arbetar utanför de traditionella ramarna med bland annat författarbufféer, event i restauranter, livsmedelsbutiker, organisationer och på företag.

Det här gör vi
Vi har monter på bokmässan, driver litteraturkryssningen på Birka Cruises, erbjuder interna kurser i bland annat försäljning samt projektledning för butiksevent, samt arrangerar turnéer. Vi har också klara mål och tydlig affärsidé. Alla event marknadsförs samt håller en hög standard med ordning, reda och riklig kommunikation oss emellan. Sist men inte minst har vi väldigt roligt tillsammans!
 

För mer information läs här.

Här kommer information om vad vår kreativa författare Lill Eliana Viljesten hade för sig innan hon blev författare.
Lill har en textil bakgrund och utbildning som formgivare och designer inom modeindustrin. Under större delen av sitt yrkeslivet drev hon ett eget varumärke, hade butiker och en syfabrik. Hon har även utfört frilance-uppdrag till andra större tillverkare av mode. Uppdragen har varit allt från att konstruera mönster till klädmodeller, samt presentation av hela klädkollektioner.
Under ett antal år drev hon också hälsokostbutiker, salladsbar och minilivs, samtidigt som hon var en anlitad designer på frilance-basis.   
Lill började skriva i början av 1990 talet. Under årtiondet genomgick hon en mängd skrivarkurser. Skrivarlinjen på Stockholms Folkhögskola. Plus en informatörsutbildning på gymnasiet.
Numera skriver hon på heltid.


Cecilie Östby läser vidare i bokhögen som hon ska beta av i sommar. I dag har hon kommit till När djävulen kom till Bagarmossen av Anita Santesson. Läs mer om Cecilie eller Anita under flik Författare och Titlar.

Besök Anne Liljeroths FB-sida! Just nu kan du delta i en sommartävling med böcker som vinst. Anne har skrivit tre böcker, Bara människor, Vanliga människor och På andra sidan gatan. Mer om Anne och hennes böcker under flik Författare och Titlar.


Cecilie Östby läser Lena Hanssons Ett liv utan början. Cecilie har skrivit boken Mistelbarn. Mer om Cecilie och Lena under fliken Författare och mer om deras böcker under flik Titlar.
 

Antita Santesson, som har skrivit bland annat, När djävulen kom till Bagarmossenmeddelar att hon har fått ett arbetsstipendium från författarfonden. Hon kommer att ägna sommaren åt att skriva.
Så här säger Anita:
Först och främst ska andra boken om Rosita, som jag skriver tillsammans med Ralf Novak Rosengren bli klar. Den första boken 5768 visningar fick barnens romanpris 2014 så vi har haft prestationsångest, men nu tar vi mod till oss och gör klart.
Sedan ska barnboken om Poppo bli klar. Det är en serie böcker för barn som kretsar kring etiska frågeställningar. Boken gör jag tillsammans med fantastiska konstnären Karin Efraim.

Här ser vi Rose Tillberg Mattssons imponerande hög med novellsamlingar som hon medverkar i.  På bilden under ser du ett litet provsmak ur En sommarfika. Mer om Rose under fliken Författare. Mer om hennes noveller hittar du under flik Titlar.

Så här skriver Carina Aynsley:
Jag tog med en enda bok på min åttadagarssemester: Så tuktas en svinpäls av Pia F Davidson, en bok jag längtat efter att få tid att läsa. Men oj, så besviken jag blev ... den räckte nämligen bara till två dygns sträckläsning. 
Vilken intrig! Vilket härligt, mustigt och bra språk! Länge sedan jag läste en bok som är så välskriven. Pia - skriv en ännu tjockare bok nästa gång, som räcker hela semestern! Läs mer om Carina och Pia under flik Författare och om deras böcker under flik Titlar.

Nyheter från Pe Kå Englund som säger så här:
När MittMedia berättade om tankarna för sporten blev jag glad för deras skull. Vilken resa de kommer att göra! När de sedan ringde och sa att jag kunde få följa med på äventyret så var det inget att tveka på. Det är bara att packa väskan och hänga med de proffsiga reskamraterna på färden in i framtiden. Ska bli hur kul som helst!
En annan sak som är hur kul som helst är arbetet med spänningstrilogin som Jan Huss och jag skriver. Det är en ynnest att få befinna sig i en värld som är en blandning av Breaking Bad och Hedebyborna tillsammans med Huss. Snacka om kreativ människa!
Och sedan öser jag förstås på med uppföljaren till Född på en söndag. Som tur är har jag sällskap av Jalle och hans knasiga bekantskapskrets, så jag hinner inte tråka ut mig själv med mitt eget sällskap i det jobbet heller.

Anita Santesson. Anita är författare, spökskrivare, filmare, gymnasielärare och skrivcoach. Tillsammans med Ralf Novak Rosengren har hon skrivit den prisbelönta ungdomsboken 5768 visningar på Youtube. Hennes senaste bok; När djävulen kom till Bagarmossen är en modern Fausthistoria med kvinno- och ungdomsperspektiv. Anitas böcker hittar du under flik Titlar.

Nu finns Staffan Öbergs nästa bok Vilse på kryssningen, som är nr 1 i hans nya feelgoodserie ute till beställning. Här kommer du till Bokus och här till Adlibris. Du kan läsa mer om Staffan under flik Författare eller på hans hemsida
 
Så här skriver Staffan: Har du lust att följa med Terje och hans gäng på en händelserik Ålandskryssning fylld av spänning, intriger och romantik? Vill du veta hur det går för det nyförälskade paret Inger och Roger?
 
I dansens virvlar kan mycket hända när bortglömda känslor vaknar till liv. Gösta dansar så svetten rinner, men virvlar ständigt vidare till nästa utmaning. Kommer han att hitta det han söker?
 
Terje, Gösta, Inger, Roger och många fler får du lära känna i denna spännande historia om det fria livet som 50+. Läs boken ”Vilse på kryssningen” och få svar på alla frågor!

Carina Aynsley medverkar i ett 20-tal noveller. Hon har också gett ut bloggboken Ajj La Vjoo – 90 dagar i Nepal. 2015 kom hennes första roman Grannen från hell. Carinas texter är också utgivna i Nederländerna.
Carina både föreläser, skriver om och arrangerar resor till Nepal. Här hittar du mer om och av Carina. Hennes Facebooksida når du här.


Tips till dig med författardrömmar finns på Pia F Davidsons hemsida. Där finner du också povläsning ur hennes böcker - både publicerade och manus under arbete. Pia har skrivit Så tuktas en svinpäls och I likets vänkrets samt Vänner i nöd, vänner i död som kommer i augsti. Mer om Pia finns här.

Gör gärna ett besök till vår författare Ann Liljeroths hemsida som bjuder på intressanta bloggar och tankar. Ann har skrivit Bara människor, Vanliga människor och nu senast kärleksromanen På andra sidan gatan.

Ann-Catrin Malmlöfs tre böcker kan beskrivas som en resa från Angola till Nacka strand. De handlar om ett internationellt yrkesliv och hur det kan te sig för en svensk kvinna. Alla tre böcker finns även på svenskhyllan på biblioteket i Almuñecar, Spanien. Läs mer om Ann-Catrins böcker En kvinlig konsult på uppdrag i Colombia, En kvinnlig konslut på uppdrag i Angola samt  ... på uppdrag mot framtidenhär och mer om Ann-Catrin här.


Pia F Davidson arbetar för fullt på synopsisen till sin fjärde bok som handlar om gränstrakterna Sverige-Norge i Värmland 1944.
Nu finns Ann-Catrin Malmlöfs senaste bok, På uppdrag mot framtiden på biblioteket i Almuñecar, Spanien. På bilden ser vi Ann-Catrin och cheen för biblioteket.